John Lapidus har skrivit ny bok


Denny Bågenholm 2023-02-24

John Lapidus nya bok som släpps idag fredag handlar om den sjuka vårddebatten. Ett ämne John arbetar ned dagligen som doktor i ekonomisk historia på Göteborgs Universitet.
Bild:Agneta Muregård
John Lapidus nya bok som släpps idag fredag handlar om den sjuka vårddebatten. Ett ämne John arbetar ned dagligen som doktor i ekonomisk historia på Göteborgs Universitet.

KULTUR & NÖJE | Från spännande till skrämmande, Johns nya bok handlar inte om robotar och industrispionage utan den är än mer hårresande. Den handlar om den svenska vården och om vi ska ha två parallella system i Välfärdssverige.

– Vi måste bestämma om det ska och bör finnas två olika vårdsystem, säger författaren och forskaren John Lapidus.


 

"Den sjuka debatten, bland vårdindustrins myter, lögner och nyspråk" är en faktabok med 25 olika debatter om vårt grundläggande skattefinansierade välfärdssystem. Här har John Lapidus skalat ner och sammanfattat dessa debatter, som han själv medverkat i.

Varför skriver du en bok om ämnet?
– Som doktor och forskare har man tre grundläggande uppgifter, nå ut, undervisa och forska. Här försöker jag nå ut med att skriva en populärvetenskaplig bok som alla kan förstå. Detta är ett svårt ämne att sätta sig in i för många gånger gömmer sig sjukvården och den privata vården bakom juridik och fackuttryck som kan vara svåra att förstå, säger han.

Svensk sjukvård ska vara offentlig och tillgänglig för alla vilket känns som en självklarhet. Sedan i början av 1990-talet kan man teckna egna privata försäkringar som ger förtur till vård. Det finns exempel på vårdinrättningar som både tar emot patienter med privata försäkringar och allmän vård och där är det tydligt att väntetiden är mycket längre för den som söker offentligt.

– Min egen vårdcentral Capio Vallhamra ägs idag liksom övriga Capio av det australiensiska vårdföretaget  Ramsay Health Care, ett multinationellt vårdföretag. Även Lundby Sjukhus ägs av Capio och har både privat och offentlig vård, frågan är om det ska vara ett företag som ligger 1 400 mil från Partille som ska få vinsten från vården. Om vi är okej med detta så är det inga problem, tyvärr är debatten väldigt svår att förstå och därför har jag skrivit boken.

Kan det inte vara bra med en privat sjukvårdsförsäkring, då avlastar man den offentliga vården?
– Det är ett vanligt argument men helt felaktigt. Den offentliga vården urholkas på massor av olika sätt när det privata systemet växer fram. Exempelvis blir folk mindre benägna att betala skatt när de fixar sin vård på egen hand. Samtidigt är det främst de mest röst- och penningstarka grupperna i samhället som tecknar försäkringar. När de inte längre bryr sig om den offentliga vården kan det få stora konsekvenser.

Vad anser du själv i frågan?
– Det är ingen hemlighet att jag tycker att vård och omsorg ska vara lika för alla oavsett inkomst och det är jag väldigt tydlig med i boken. Därför är också all fakta och allt i boken otroligt väl undersökt innan för att det inte ska finnas minsta tvivel om äktheten i argumenten.

Hur tycker du debatten ska vara?
– Rakryggad och ärlig, nu är det för mycket debatt som inte är uppbyggd på fakta och här krävs det att man förklarar hur det verkligen ser ut, då hoppas jag att frågan lyfts upp oavsett om man vill ha privat sjukvård eller ej, men alternativen och resultatet av besluten måste nå alla.

Är det enkel väg mot det amerikanska systemet du ser framför dig, inga pengar, ingen vård?
 – Nej, där är vi inte ännu, tack och lov. Men debatten måste vara ärlig innan det är försent att förändra vägvalet, säger John Lapidus avslutningsvis.

Fakta
Den svenska sjukvården håller på att slås sönder. Från principen om vård efter behov är det allt mer ekonomiska intressen och plånbokens storlek som styr. Men privata vårdgivare, försäkringsbolag och politiker talar inte öppet om sina avsikter. Med nyspråk och rena lögner vill de övertyga oss att vård på lika villkor fortfarande är en realitet.

I den här boken djupdyker forskaren John Lapidus i den sjuka debatten. Med hjälp av omfattande research och vårdindustrins egna argument för han den orättvisa verkligheten upp till ytan.

John Lapidus är doktor i ekonomisk historia, verksam på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. I "Den sjuka debatten" populariserar han sin pågående forskning om privatisering och välfärdsstatlig förändring.

John Lapidus är från Partille och Lokalpressen har tidigare skrivit om honom i samband med hans senaste roman "Hybris" som han skrev efter att han vunnit tävlingen “årets största manustävling.” Boken handlar om ingenjören Jonas som är en anonym men viktig medarbetare till Byron Frost och hans företagsimperium. Jonas rör sig fritt mellan rymdraketer och elbilar, men har ett särskilt intresse för Synapsföretaget. Hybris är en uppseendeväckande roman i skärningspunkten människa, maskin och samhälle.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vän Skriv utAnnons

Egen annonsera b

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.