“När hamburgare blev änglamat” - cupbragden 40 år senare


Denny Bågenholm 2022-03-29

Glenn Hysén kommer till Partille Arena 19 maj, tillsammans med resten av bragdlaget.
Bild:IFK Göteborg / Tommy Holl
Glenn Hysén kommer till Partille Arena 19 maj, tillsammans med resten av bragdlaget.

KULTUR & NÖJE | Varven var kvar, Gyllene Tider låg på topplistorna, man lyssnade på kassettband och tittade på tjock-TV. Bensinen kostade 3,82 och Blåvitt vann Uefa-cupen i fotboll.

1982 Spelade IFK Göteborg Uefa-cupfinal mot Hamburger SV från Västtyskland. På Gamla Ullevi femte maj öste regnet ner när Tord Holmgren gjorde matchens enda mål efter framspelning av Glenn Hysén i slutminuterna. På bortaplan i Hamburg den 19 maj skrevs slutresultatet till 3-0 och IFK Göteborg kunde lyfta Uefa-cupbucklan efter totalt 4-0.

Nu 40 år senare kan man åter få uppleva Blåvitts väg till guldet tillsammans med spelare, ledare och hedersgäster under en kväll i Partille Arena. Evenemanget går av stapeln samma datum som finalen spelades, den 19 maj och en av huvudpersonerna nu liksom då är Glenn Hysén.

- Jag jobbade fram till klockan ett på finaldagen innan jag gick till Ullevi, det var andra tider då säger Glenn Hysén - en av fyra Glenn i laget som vann hela Sveriges hjärta den våren, ett Åshöjdens BK fast på riktigt.

Alla spelarna hade vanliga jobb och att spela fotboll var mer en hobby än ett jobb. Det var upptåg och jävelskap hela tiden i omklädningsrummet.

- Det var garv tills Svennis släppte ut oss på planen, då var det kanske inte alltid lika roligt (säger Glenn och skrattar) och minnet av finalerna har etsat sig kvar i minnet.

- Det var Torbjörn Nilssons förtjänst att vi vann, han var bästa spelaren i laget. Svennis kunde säga att “du” springer på kanten och slår inlägg, “du” markerar i mitten, “du” ligger på honom som ett plåster och Torbjörn, du gör vad du vill, det blir bra ändå.

Efter vinsten i Göteborg väntade bortamatchen i Hamburg. IFK Göteborg hade inte fått mer än några tusen biljetter och det var lika många supporters på stan som inne på arenan. Tyskarna var övermodiga och hade tryckt upp halsdukar med "mästare" på som de sålde utanför arenan. Glenn minns detta och berättar:

- Svennis kommer in med en vimpel där det står “Hamburg mästare 1982” och spikar upp på väggen, det var en enorm tändvätska. Den här matchen kommer vi inte förlora sa vi till varandra, vi skulle bara vinna, det fanns inget annat, säger Glenn och myser.

Efter en stund kommer fotografen Tommy Holl in för att ta bilder på Glenn, han var också med 1982 och får in en berättelse från semifinalen mot FC Kaiserslautern med Ronnie Hellström i mål.

- Jag fick för mig att ta en “fisheye”-bild så Ullevi skulle se ut som en kula, så jag gick upp på den ena resultattavlan och väntade på rätt tillfälle, när jag tagit bilden så skulle jag gå ner och upptäckte att dörren var låst så jag var fast. Samtidigt blev jag kissnödig, men under var ju bara gallergolv så jag tänkte att jag går upp på taket och lättar trycket, men då stod jag rakt mot polishuset och det vågade jag inte. Så jag la mig ner på sidan och kissade, det har nog inte hänt igen, säger Tommy och det skrattas ordentligt då det börjar samlas folk runt Glenn. Vilket inte är så ovanligt.

- Vi var uppe i Stockholm och spelade in vår podd berättar “Micke Målarn” och hamnade på Stureplan och helt plötsligt är det tio unga tjejer som ställer sig å sjunger “alla heter Glenn, alla heter Glenn, alla heter Glenn i Göteborg”, då gick jag till hotellet.

Det hade lätt kunnat bli en bok istället för en intervju när man träffar Glenn Hysén, så det är dags att avrunda och berätta vad som händer torsdag 19 maj i Partille Arena. dit du kan köpa biljetter via tickster.com

17.45 Dörrarna öppnas med underhållning och nostalgi.
18.30 Sammanfattning och highlights från cupspelet fram till finalen i Hamburg.
20.00 Finalen i sin helhet med Arne Hegerfors som kommentator på en 14x7 meters skärm.

Du som läsare av Lokalpressen har chansen att vinna två biljetter till evenemanget, genom att gilla och dela Facebookinlägget. Vinnarna dras 10 maj.

Fakta om finalerna
I den första matchen, på ett regndränkt Nya Ullevi, gjorde Tord Holmgren matchens enda mål efter att i slutminuterna ha blivit framnickad av Glenn Hysén. I match nummer två chockade IFK Göteborg hemmalaget genom Dan Corneliussons mål efter ett skruvat, långt inlägg av Tommy Holmgren i matchminut 26. Dan Corneliusson sköt bollen hårt upp i nättaket från målområdet, utan chans för målvakten Uli Stein. I andra halvlek kontrade sedan Torbjörn Nilsson in 2-0 genom att i friläge med vänsterfoten bredsida in bollen i målvaktens vänstra hörn. Stig Fredriksson avslutade målskyttet genom att placera in en straff (hans femte i turneringen), mitt i målet, sedan nämnde Torbjörn Nilsson fällts i straffområdet. Matchen slutar 3-0 och IFK Göteborg blir mästare med totalt 4-0.


Tipsa en vän     Skriv utJohn Scotts partille

Improve

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.