John Lapidus har inte fått hybris


Denny Bågenholm 2022-11-14

John Lapidus hade boksläpp på hemmaplan och läste ur boken Hybris som nu finns att köpa.
Bild:Privat
John Lapidus hade boksläpp på hemmaplan och läste ur boken Hybris som nu finns att köpa.

KULTUR & NÖJE | Boken med titeln “Hybris” har precis släppts och John Lapidus bjöd in till en välbesökt bokrelease på hemmaplan i Sävedalen. Han vann priset som årets manusförfattare och nu finns "Hybris" att köpa i bokaffärerna.

 

– Vi hade först en release i Stockholm för branschfolk och nu även på hemmaplan. Det var väldigt trevligt och välbesökt. Jag är väldigt stolt och glad över mottagandet, säger John.

Boken handlar om ingenjören Jonas som är en anonym men viktig medarbetare till Byron Frost och hans företagsimperium. Jonas rör sig fritt mellan rymdraketer och elbilar, men har ett särskilt intresse för synapsföretaget. Där vill man använda robotkirurgi för att operera in trådar i hjärnan, och på så sätt skapa direktkontakt med den artificiella intelligensen.

När Jonas och hjärnkirurgen Melissa bestämmer sig för att experimentera bakom ryggen på Frost, har de höga ambitioner. Men komplikationer leder till att deras arbete riskerar att avslöjas och Jonas hamnar i oönskade situationer.

– Det är inte jättesvårt att dra kopplingar till vissa företagsledare som existerar, säger han. Boken är visserligen science fiction men mycket av det som händer i boken är saker man forskar på och framförallt artificiell intelligens eller AI. För 20 år sedan slog datorn “Deep blue” världsmästaren Gerry Kasparov i schack, sen har utveckling bara accelererat. Runt 2045 påstår forskare att datorn är likvärdig människan i kapacitet, så det är både spännande och lite oroväckande samtidigt.

Vad händer nu för dig?
– Jag har kontrakt för ytterligare två böcker, planen är att det ska bli en trilogi. Sen hoppas jag att den blir översatt till fler språk och att boken kommer ut som pocket inom kort. Den ska även läsas in som ljudbok inom kort.

Hur funkar det med ljudbok, fick du själv bestämma vem som skulle läsa in den?
– I mitt fall var det så, jag fick flera att välja på och hade även själv några namn. Nu blir det Fredde Granberg (kanske mest känd som Ragge i TV serien Byhåla, från 90-talet) som kommer att läsa in boken. Jag tyckte hans röst lät bra och att han har rätt tonfall som passar boken.

John har skrivit flera böcker tidigare. "Hybris" är hans åttonde bok sedan debuten "Missionärerna" från 2004. John har även skrivit flera faktaböcker, doktorerat och forskat i ekonomisk historia och skrivit artiklar för Nationalencyklopedin. John arbetar idag på Göteborgs Universitet och är även musiker, han har släppt en låt som heter “Brand” tillsammans med Mikael Wiehe. John säger att erfarenheten med att ha skrivit mycket hjälpte honom när "Hybris" kom till.
– Med erfarenheten kommer också kunskap. Det som är svårast med att författa tycker jag fortfarande är att plocka bort saker man jobbat länge med, det är fysiskt plågsamt för mig. Jag kan ha skrivit på något flera veckor och sedan passar det inte in i boken och då gäller det att “kill your darlings” och helt enkelt bara ta bort det. Det tycker jag är väldigt svårt.

John har kanske inte själv fått hybris trots framgångarna men hoppas att det fortsätter gå bra.
– Man måste ju sikta högt, det är ju en del av det som gör skrivandet så roligt och intressant. Nu väntar jag in recensionerna av boken, jag är lite nervös men hoppas det blir positiva omdömen. Vem vet, kanske blir det som med "Millennium"-trilogin som blev sex böcker och flera internationella storfilmer, avslutar John Lapidus.


Tipsa en vän Skriv ut
Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.