Landvetter flygplats behöver anställa över hundra personer


Jonas Bengtsson 2022-04-29

<div class=\
Bild: Tommy Holl

Anna Strömwall är flygplatsdirektör på Göteborg-Landvetter Airport som ägs och drivs av Swedavia – som likt övriga arbetsgivare på flygplatsen är i stort behov av personal sedan att resandet har kommit igång efter pandemin.



HÄRRYDA | Flygbranschen håller på att lyfta efter pandemin och ser nu ljuset i tunneln. Resenärerna har börjat hitta tillbaka – men däremot så saknas det fortfarande en stor mängd personal på Göteborg-Landvetter Airport.

"Tillsammans skulle alla vi aktörer på flygplatsen behöva anställa över hundra personer", säger flygplatsdirektör Anna Strömwall till Lokalpressen Härryda.


År 2019 gjorde Göteborg-Landvetter Airport ett rekordresultat med totalt 6,7 miljonär resenärer då omkring hundra dagliga flighter lyfte från flygplatsen. Men efter pandemins intåg tog det tvärstopp och i april 2020 var det nere på blott en flight om dagen på grund av den stora smittspridningen och restriktionerna.

– Det innebar såklart att vi fick se över våra operativa kostnader. Vi tvingades göra neddragningar i form av permissioner och varsel och sedan tyvärr även uppsägningar, säger Anna Strömwall som är flygplatsdirektör på Göteborg-Landvetter Airport som ägs och drivs av Swedavia.

– Vi har bland annat marktjänstbolag, tankbolag och cateringbolag här. Och det sitter även myndigheter som polis och tull samt LFV (Luftfartsverket) här. Det är många parter som behövs för att få en flygplats att funka, och alla vi aktörer har tvingats att göra neddragningar av sin personal.

Under våren har antalet destinationer och flighter ökat i takt med att restriktionerna släppt och att covid-19 sedan den 1 april inte längre klassas som en allmänfarlig sjukdom. April månads flygstatistik är ännu inte släppt, men på ett ungefär ligger Göteborg-Landvetter Airport numera på 65 procent av antalet resenärer jämfört med hur det var vare pandemin – framåt sommaren när flygresandet ökar ännu mer beräknas nivån hamna på omkring 80 procent.

Resenärerna är alltså på väg tillbaka – men däremot saknas det fortfarande en stor mängd flygplatspersonal varav Swedavia tillsammans med de andra aktörerna nu ligger ute med ett stort antal platsannonser där man söker efter personal inom flera olika yrken till Landvetter.

– Det är jätteroligt att resandet ökar igen men vi har inte riktigt hunnit ikapp med bemanningen, säger Anna Strömwall som berättar att en utmaning för flygplatsens arbetsgivare är att man har långa rekryteringsprocesser.

– Vi måste vara väldigt noga med allting, det behövs bland annat göras en registerkoll och då kanske inte alla arbetssökande motsvarar våra krav. Samtidigt så om de har flera ansökningar igång samtidigt så kanske de hinner tacka ja till ett annat erbjudande. Några som arbetade här tidigare har hittat tillbaka, men det är även många som hittat nya arbetsplatser.

Till stor del handlar det om att flygplatsens olika arbetsgivare söker efter operativ personal i bland annat incheckningshallen och vid informationsdisken. Behovet av bagagelastare hos flygplatsens marktjänstbolag och städpersonal är stort, och det eftersöks även elektriker, VVS-tekniker och säkerhetspersonal till den externa aktören Securitas. Swedavia söker i nuläget över 50 nya medarbetare och alla aktörer tillsammans på flygplatsen behöver nyanställa över 100 personer.

Klarar ni av att sköta alla flygplatsens åtaganden med för lite personal?

– Vi jobbar jättemycket med rekrytering och anställer för fullt. Så det ska vi klara av, men i nuläget är vi inte riktigt framme ännu med att fylla behovet. Det kan bli så att vi behöver se över personalens semesterplanering. Samtidigt vill jag även att resenärerna ska vara medvetna om situationen och att man är förberedd med alla sina resedokument som behövs och är på plats i god tid.

Hur ser du på framtiden för flygplatsen?

– Vi har en flygplats i en region som är väldigt expansiv, framförallt inom näringslivet men även inom besöksnäring och akademi samt forskning. Det är mycket som händer häromkring och framtidsbilden för Göteborgsregionen ser ljus ut och där är vi en viktig förutsättning för att kunna möjliggöra mycket, säger Anna Strömwall och fortsätter:

– Sedan är klimatfrågan alltid aktuell i vår bransch och vi har satt upp ett mål att år 2030 ska vårt inrikesflyg vara fossilfritt och 2045 ska alla flygplan som lyfter från Sverige var fossilfria. Inom en snar framtid kommer elflygplan att köras kortare inrikesdistanser på uppåt 40 mil till en början. Så framtiden ser spännande ut.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_eu


 


Tipsa en vn Skriv ut



Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.