Kulturskolans pedagoger rycker in som förskolepersonal


Jonas Bengtsson 2022-01-31

För att lösa personalfrånvaron på förskolor och fritidshem har bland annat pedagoger från Kulturskolan fått andra arbetsuppgifter.
Bild:Jonas Bengtsson
För att lösa personalfrånvaron på förskolor och fritidshem har bland annat pedagoger från Kulturskolan fått andra arbetsuppgifter.

”<span class=\
Bild:Anna Sigvardsson
Vi hjälper varandra för att hålla igång de olika verksamheterna. Viljan är väldigt god bland rektorer och medarbetare, annars hade vi aldrig klarat det här”, säger skolchef Päivi Malmsten.

HÄRRYDA | För att lösa personalbristen inom den hårt drabbade förskole- samt fritidshemsverksamheten har medarbetare från Kulturskolan samt verksamhetsstöd ryckt in som räddare i nöden för Härryda kommun.


Smittspridningen av covid-19 i samhället har legat på rekordnivåer sedan årsskiftet. Men även om inte alla blir sjuka så är det ändå många som tvingas vara hemma från jobbet på grund av vård av barn eller att någon i hushållet drabbats och att man då själv behöver vara i karantän.

Detta sammantaget har gjort att personalfrånvaron på många företag och kommuner är högre än någonsin. Päivi Malmsten, skolchef i Härryda kommun, berättar för Lokalpressen att läget är pressat vad gäller personal inom förskolan, grundskolan och gymnasieskolan men att man gör allt man kan för att hålla alla verksamheter öppna.

– Vi har just nu dagliga avstämningar på grund av den höga personalfrånvaron. Framförallt har det varit förskolorna i kommunen som varit svårast att bemanna. Men hittills är det endast några enstaka förskoleklasser som behövt stänga tillfälligt på grund av personalbrist, säger hon.

– Det är svårt för bemanningsenheten att få tag i vikarier just nu, för även de är sjuka. Och så är det för alla. Men vi har många inom sektorn som på frivillig basis hjälper till inom andra områden än sina vanliga för att hålla igång våra samhällsviktiga verksamheter.

I dag, när Lokalpressen intervjuade Päivi Malmsten, var det sju pedagoger från Kulturskolan och fem verksamhetsutvecklare som kortvarigt hade ”sadlat om” för att hjälpta till på förskolor och fritidshem runtom i kommunen.

– Den här personalgruppen ligger nära till hands, dels är de pedagoger men dessutom har flera av dem redan varit ute på skolorna på olika sätt. Men de är aldrig ensamma i barngrupperna utan är alltid tillsammans med ordinarie personal. Vi har upprättat en frivillighetslista och det finns 10-15 namn på den som är villiga att hjälpa till med liknande uppgifter, de är fantastiska. Det tyder på att folk har en vilja att hjälpa till och bidra i den här svåra situationen och det är vi väldigt tacksamma för.

Päivi Malmsten menar även att vårdnadshavarna varit förstående då man vid flera förskolor bett om hjälp med bland annat tidigare hämtningar när personalfrånvaron varit så hög som 50 procent i vissa fall.

– Vi försöker lösa alla situationer tillsammans så gott vi kan, men ibland kan det behöva prioriteras. Vi försöker se till att eleverna får sin undervisning i möjligaste mån.

Ett 20-tal klasser på kommunens grundskolor, däribland på Ekdalaskolan i Mölnlycke och Önnerödsskolan i Landvetter, har den senaste tiden fått gå över till distansundervisning på grund av stor smittspridning samt hög personalfrånvaro. Detsamma gäller två klasser på Hulebäcksgymnasiet.

– Enligt Smittskydd Västra Götalandsregionen och Folkhälsomyndigheten är det väntade toppar i smittspridningen denna och nästa vecka. Men vecka sju är det sportlov och klarar vi oss dit hyfsat så hoppas vi att det hela ska kylas av så att vi kan återkomma därefter med nya krafter. Det finns tecken på en ljusning inom bland annat grundskolan, men man vågar inte hoppas för mycket i det här läget, säger Päivi Malmsten.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen/


Tipsa en vn Skriv ut



Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.