Nytt projekt ska bevara häckande pilgrimsfalkar


Matilda Falk 2024-02-08

Fågelentusiasten och fotografen Hans Falklind har med sin kamera fångat en pilgrimsfalk i Göteborg.
Bild:Hans Falklind
Fågelentusiasten och fotografen Hans Falklind har med sin kamera fångat en pilgrimsfalk i Göteborg.

ALINGSÅS | På flera områden runt Mjörn, Sävelången och Säveån häckar i dag pilgrimsfalken. I samma område jobbar Lerum Energi och Alingsås Energi med att producera förnybar energi.


 

Efter intiativ från den passionerade entusiasten Bertil Svensson har bolagen nu inlett ett projekt för att bevara fågeln.

– Det är en fantastisk unik fågel som vi har gemensamt mellan våra produktionsområden, säger Jenny Nordlund på Lerum Energi.

Redan på 1950-talet, när Bertil Svensson som barn växte upp i Aspenäs, Lerum, kunde han skymta pilgrimsfalken i skyn över Aspen.

– Min far hade ett stort naturintresse och rätt som det var kunde han tjoa till och säga: ”titta, där kommer världens snabbaste fågel, en pilgrimsfalk”, berättar Bertil Svensson.

20 år senare skulle det visa sig att pilgrimsfalken var hotad och beståndet hade minskat drastiskt. Bertil Svensson, som då hade ärvt sin pappas naturintresse, engagerade sig i frågan.

– Från att det fanns omkring 1 500 häckande par i Sverige så gick det på kort tid ner till i stort sett noll. Det fanns två fertila bon kvar i västra Sverige, och det var egentligen det som fanns i Sverige.
Det främsta hotet var de miljögifter som spridits ut i naturen och som i sin tur gjorde skalet på falkarnas ägg tunnare. Ett av de kvarvarande bona fanns i Trollhättan på Hunneberg. Under häckningsperioden bevakades boet dygnet runt, dels för att ingen skulle kunna stjäla äggen.

– Jag och min fru var alldeles nykära så vi spenderade två midsommarnätter i den här bevakningskojan. Och det var ett gudomligt vackert ställe med utsikt över Vänern, berättar Bertil Svensson.

Till Bertils stora glädje vände trenden med hjälp av engagerade personer och nytänkande metoder från USA. På nationell nivå organiserades arbetet genom Projekt Pilgrimsfalk vilket leddes av Naturskyddsföreningen. Målsättningen i första fasen var att återskapa en vild stam med cirka 30 häckande par i sydvästra Sverige, vilket uppnåddes år 2000.

– Bevisligen gick detta fantastiskt bra. Utan att jag anger platserna så har vi sju häckningar i Lerumsområdet, säger Bertil Svensson.

Läs mer i tidningen >>>

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Threads – https://www.threads.net/@lokalpressen
X - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv utAnnons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.