Silver – i Gothia Innebandy Cup

Denny Bågenholm 2024-01-08

Det slutade med en fin silvermedalj för FBC Lerums G17-lag i Gothia Innebandy Cup.
Bild:D-photo

Lagkaptenen Alva Kindstedt var ändå nöjd med en silvermedalj även om det var jobbigt direkt på slutsignalen.

Målvaktshjälten Alva Lindqvist såg till att hålla Lerum kvar i matchen med flera fina räddningar.

Det fanns en del att fundera på i slutet för tränaren Daniel Engström, som tog ut målvakten i slutsekunderna.

Trots stort stöd från publiken gick det inte hela vägen för tjejerna från Lerum.

SPORT | Flickor 17 i FBC Lerum spelade final i Gothia Innebandy Cup under söndagen mot Ale. Laget hade haft en spännande resa fram till finalen, med en straffvinst i semifinalen mot Jönköping.

– Nu är det vår tur att vinna guld, sa lagkaptenen Alva Kindstedt.

Inför finalen var lagkaptenen Alva Kindstedt laddad när hon värmde upp tillsammans med laget i Partille Arenas korridorer. Redan klockan elva spelades finalen och alla spelare, ledare och publik var tidigt på plats för att vara samlade när de tjeckiska domarna blåste igång matchen.
– Det känns bra, det är lite nervöst. Det ska bli riktigt kul att spela final, säger hon.

Hur har ni laddat inför matchen?
– Vi har gått upp och ätit en bra frukost. Vi kom tidigt till arenan för att ladda upp tillsammans, fortsätter hon.

Har du kunnat sova något inatt?
– Ja, det har funkat bra, jag har sovit gott inatt, säger Alva och skrattar.

Det har varit många och jämna matcher i veckan?
– Ja, det har varit jämt och efter straffarna igår så hoppas jag att vi har ett litet övertag och en bra känsla inför finalen. Vi har spelat ett riktigt bra försvarsspel hela turneringen och hoppas att det fortsätter även i finalen.

Revansch mot Ale nu i finalen, som ni förlorade mot med 0–1 i gruppspelet?
– Det ska vi verkligen jobba för, nu är det vår tur att vinna, sa en laddad Alva inför matchstart.

Daniel Engström som tränar FBC Lerum vankar av och an i korridoren innan laget får komma ut på planen och värma lite innan matchstart, han hade matchplanen klar för sig för att ta hem guldet till Lerum.
– Tjejerna är riktigt laddade för att vinna matchen och har varit igång tidigt. Det gäller att ta vara på chanserna och spela ett bra försvarsspel och vårda bollen när vi har anfall, säger Daniel som fortsätter:
– Det har varit väldigt jämna matcher som vi krigat oss igenom under hela turneringen och det blir bara att fortsätta kämpa i finalen.

Vad kommer att fälla avgörandet?
– Jag tror att målvaktsspelet kommer att vara avgörande och där ska vi vara bäst när det gäller, säger Daniel.

När strålkastarna släcks och det är dags för inspring är det ett fokuserat gäng tjejer som tar plats vid sargen. Efter laguppställning, nationalsång och publikpepp är det dags för matchstart. Precis som Daniel sa blev det viktigt med ett bra målvaktsspel och Alva Lindqvist i Lerumsmålet får bekänna färg omgående då Ale inleder matchen bäst. Två riktigt fina räddningar av henne efter knappt sex minuter lyfter Lerum, som kommer in mer i matchen. Efter åtta minuter vaknar publiken och “heja Lerum” mot “heja Ale” studsar mellan läktarsektionerna när Lerum har jämnat ut spelet.

Finalen fortsätter att bölja fram och tillbaka, det saknas en prägel på matchen då inget av lagen lyckas skapa några större chanser. Ett riktigt fint läge får Lerums Alice Odhagen med några minuter kvar av första perioden men får ingen riktig träff på bollen och bollen smiter utanför stolpen. Lerum väljer ofta att spela hemåt när man får tag i bollen, där Ale går på kontring istället. Utan Alva i mål hade Ale haft ledningen med något mål efter första perioden.

Det sista som händer är att en back i Lerum slår en passning rätt på Ales anfallare som kan prickskjuta några meter från målen, där är åter Alva Lindqvist med på noterna och fångar bollen snyggt med en hand. Halvtid och 0–0 på jumbotronen med fördel Ale inför avgörandet.

Efter 2,25 av andra perioden får Lerum ett frislag nära mål. Ett läge som man förvaltar på bästa sätt när Nellie Nettby trycker upp bollen i nättaket. 1–0 till Lerum och både spelare och Lerumspubliken jublar. Som svar på målet ökar Ale trycket och radar upp chanser som antingen går strax över mål eller räddas.

Lerum får ett bra läge med tio minuter kvar som man skjuter strax utanför. Till slut orkar inte Lerum försvara sig längre utan kvitteringen till 1–1 kommer efter tolv minuter. Efter en tilltrasslad situation framför Lerums mål, blir Ales Elsa Nielsen sist på bollen.

Matchen står och väger och inget av lagen vill förlora matchen vilket även innebär en ovilja till att anfalla, utan det viktigaste är att hålla bollen inom laget. Tyvärr är det Ale som är lite hetare och efter 16 minuter gör man 2–1, åter på en stökig situation där Lerums målvakt försökte få domarna att blåsa frikast då hon tyckte att hon hade kontroll på bollen innan den gick i mål. Domarna höll inte med utan pekade på mittcirkeln.

Nu är det allt eller inget som gäller för de rödklädda, och även om det gör allt för att komma ikapp känns det som pyspunka på Lerums bänk då det inte går att hitta den sista gnistan som krävs. Lerums strålande målvakt plockas ut med knappa minuten kvar men några mer mål blir det inte i matchen. Ytterligare en uddamålsförlust mot Ale och man lider med de ledsna tjejerna som ändå tvingar fram ett leende när de får ta emot silvermedaljerna på stora scenen.

Efter matchen var det en besviken lagkapten som ändå orkade berätta om sina känslor för Lokalpressen.
– Det känns riktigt segt nu. Vi kämpade som ett lag hela matchen, precis som vi gjort hela cupen och framförallt gör vi ett bra försvarsjobb, säger Alva.

Under hela cupen släpper man endast in fem mål på sex matcher vilket i ett innebandysammanhang är otroligt bra. Tyvärr har man även svårt att producera framåt och gör bara åtta mål totalt. Anfallsspelet har varit en akilleshäl hela turneringen och Alva håller med om att laget varit lite för avvaktande när man haft bollen.
– Vi har försökt jobba med det, raka snabba passningar framåt men inte riktigt fått till det. Det är väl det som har saknats för att ta ett guld, konstaterar Alva Kindstedt krasst.

– Vi har kämpat bra som ett lag och alla spelares prestationer har varit för att lyfta laget, säger hon när hon får frågan om sin egen insats under matchen.

– Ett silver är ändå ett silver och vi kommer tillbaka nästa år. Nu ska vi samla oss och sen kanske det blir något att äta, säger Alva avslutningsvis.