Sävehof till kvartsfinal i Svenska cupen

Denny Bågenholm 2024-09-08

Segerdans när avancemanget till kvarsfinalen i ATG svenska cupen var klar.
Bild:Denny Bågenholm

SPORT | Sävehof gick in i returen i Partille Arena med ett tvåmålsöverläge på årets kanske varmaste dag. Det märktes både på den glesa publiken och matchtempot, där det torkades mer golv än det spelades handboll.

Matchen började med de sedvanliga tre shootout-försöken, och hemmalaget förvaltade dem bäst. När domarna Fält och Holm blåste igång matchen stod det 2-1 till Sävehof, och räknar man in resultatet från den första matchen var ställningen 4-1.

Hemmalaget visade snabbt sin snabbhet och säkerhet, där målvakten Oscar Sävinger stod för ett fläckfritt försvarsspel. Efter 14 minuter ledde Sävehof med 11-6 när Pontus Brolin placerade in bollen. Malmö tvingades ta en timeout då det fram till denna punkt bara funnits ett lag på planen. Den tidigare Malmöspelaren Magnus Persson satte därefter två snabba mål fram till 13-8, och allt gick Sävehofs väg. Som mest ledde Sävehof med åtta bollar när unga Leon Hallén satte 20-12 med tre minuter kvar av första halvlek. Malmö lyckades dock göra två snabba mål, och sedan uppstod en tilltrasslad situation där Olle Ek kom in och blev direkt utvisad när han försökte hindra en kontring. Situationen resulterade i en straff och en tvåminutersutvisning. Straffen sattes av Rasmus Torbjörnsson, och Sävehofs bänk var missnöjda med domslutet, något som de 215 åskådarna på läktaren kunde märka tydligt.

Halvtidsresultatet blev 20-15, och diskussionerna mellan Sävehof och domarna fortsatte in i omklädningsrummet.

Det märktes tydligt att något hade hänt med det tidigare så välsmorda Sävehof-maskineriet i inledningen av andra halvlek. Flera kugghjul hade gått snett, och laget lyckades bara göra två mål under de första elva minuterna, samtidigt som de missade två straffar. Malmö tog över spelet och närmade sig snabbt, med ställningen 22-21 efter 41 minuter var det extra varmt på hemmabänken.

Då klev Pontus Brolin och Adam Blanche fram och satte två snygga mål, medan Oscar Sävinger stod för flera fina räddningar, varav några på frilägen. Sävehofs spel började fungera igen, och med en kvart kvar ledde hemmalaget med 26-22. Den sista kvarten blev lång då det var varmt i hallen, då det var 30 grader utomhus. Om inte bollen var blöt så var det golvet som behövde torkas.

Oli Mittun och Emil Berlin fortsatte att göra mål för hemmalaget, men Malmö gav inte upp. Love Sundewall satte 29-27 med åtta minuter kvar, och Sävehof började darra lite igen. Alla utom Emil Berlin, som åter visade klass med två snabba mål. När han gjorde 32-28 med tre minuter kvar var det klart – Partillelaget var klara för kvartsfinal. Slutresultatet skrevs till 34-30 (totalt 70-64) till Sävehof. Oscar Sävinger visade redan nu att han är en värdig efterträdare till Simon i målet, och de tre musketörerna Berlin, Brolin och Mittun kommer att lura många försvarare upp på läktaren under säsongen.

Sävehofs herrar spelar kvartsfinal under perioden 2 november till 16 november. Lottningen av kvartsfinalerna i ATG Svenska cupen presenteras torsdag den 12 september.

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.