Fördel Sävehof i Svenska Cupen

Denny Bågenholm 2024-09-05

Damerna vann ATG Svenska cupen i vårens och siktar nu på repris, men först måste Skövde besegras även nästa onsdag för att laget ska nå kvartsfinal.
Bild:Denny Bågenholm (Arkivbild)

SPORT | Handbollssäsongen är igång med ATG Svenska Cupen, och Sävehofs herr- och damlag spelade åttondelsfinal på onsdagskvällen. Damerna besegrade enkelt Skövde HF med 35–25, medan herrarna tog en tvåmålsseger mot HK Malmö med 36–34.

Sävehofs tre raka vinster i gruppspelet gav dem en plats i åttondelsfinalen, där de mötte ett välbekant motstånd från Handbollsligan, Skövde HF. Skövde inledde starkast i det ordinarie spelet och gjorde fyra av de fem första målen, men efter en snabb återhämtning från Sävehof med sex raka mål, vände matchen till Sävehofs fördel.

I halvtid ledde Sävehof med 19–14, och efter full tid hade försprånget ökat till tio mål. Detta innebär att Sävehof går in i returmatchen med en ledning på 35–25. Returmatchen spelas onsdagen den 11 september klockan 19.00 i Partille Arena.

IK Sävehofs målskyttar: Linn Hansson 9, Thea Stankiewivz 7, Emma Mihailovic 6, Thea Blomst 5, Thea Kylberg 3, Ida Sembe 2, Madeleine Rehnberg 1, Nina Dano 1 och Elin Karlsson 1.

Herrlagets åttondelsfinal mot HK Malmö blev betydligt jämnare i den första matchen, som spelades på bortaplan. I halvtid ledde Sävehof med två mål, och segermarginalen stannade även vid två mål efter en jämn andra halvlek.

Under första halvlek såg det länge ut som att Sävehof hade god kontroll på matchen och höll Malmö på ett tryggt avstånd. Ställningen var 15–11, 18–13 och 20–15, men en stark avslutning av hemmalaget krympte ledningen till 20–18 i paus.

Andra halvlek blev ännu jämnare. Malmö kvitterade till 24–24 genom Hugo Stuivers, och lagen följdes sedan åt i målprotokollet. Partillelaget behöll dock en ledning på ett eller två mål under resten av andra halvlek.

Slutresultatet blev 36–34, vilket ger Sävehof ett tvåmålsöverläge inför returmötet som spelas lördagen den 15 september klockan 15.00 i Partille Arena.

IK Sävehofs målskyttar: Sebastian Spante 7, Emil Berlin 5, Sebastian Durlanu 5, Óli Mittún 5, Gustaf Wedberg 4, Pontus Brolin 4, Adam Blanche 3, Magnus Persson 2 och Malte Celander 1.