Alarmerande prisutveckling på 10 vanliga livsmedel


Denny Bågenholm 2022-08-11

Falukorv är ett baslivsmedel som ökat rejält i pris den senaste tiden.
Bild:Wikipedia
Falukorv är ett baslivsmedel som ökat rejält i pris den senaste tiden.

Globala livsmedelspriser nådde sin högsta nivå någonsin i juli 2022 - Priserna på livsmedelsråvaror ökade med mer än 30 procent jämfört med föregående år - Rysslands invasion av Ukraina har bidragit till en bred post-pandemisk pristillväxt.

De globala råvarupriserna på livsmedel nådde en rekordhög nivå i Juli efter Rysslands invasion av Ukraina, enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO). Parallellt med den fortsatta humanitära krisen har konflikten destabiliserat Ukrainas ekonomi, där världsbanken förutspår en minskning av den ekonomiska produktionen med mer än 45 procent år 2022.

Ryssland och Ukraina står tillsammans för cirka 30 procent av den globala veteexporten och cirka en femtedel av världens majs . Brist på dessa och andra råvaror har destabiliserat de globala leveranskedjorna och fått matpriserna att skjuta i höjden.

– Utvecklingen i Sverige fortsätter att oroa konsumenter och har skapat en rörelse där priser och produkter jämförs på en nivå vi aldrig sett tidigare i vår app säger Michael Kärrberg, VD på matprisjämförelseföretaget Foodrunners i en pressrelease.

– Vi har valt att bevaka och studera ett 1000-tal av våra totalt knappt 300 000 varor vi följer på veckobasis och följande 10 varor exemplifierar prisutvecklingen 2022 tydligt berättar Michael:

Scan Falukorv +15 procent
Arla Mellanmjök 1,5%. +16,2 procent
Bregott normalsaltat  +25,9 procent
Barilla Penne Rigate  +6,9 procent
Lönneberga Kokt Skinka  +5,6 procent
Guldfågeln Chicken Nuggets  +14,7 procent
Kalles Kaviar Original  +11,1 procent
Pågen Lingongrova  +7,1 procent
Valio Vaniljyoghurt Original  +9,5 procent
Keso Cottage Cheese naturell  +19,4 procent

– Det är svårt för oss att finna segment i marknaden idag som inte har en prisutveckling på långt över 5% under 2022. Det finns undantag, hygienprodukter är ett exempel men generellt är trenden tråkig för svenska konsumenter, avslutar Michael Kärrberg.


Tipsa en vän Skriv ut
Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.