Kommunens ungdomar involveras i hållbarhetsarbete


Owe Mabäck 2021-09-21

Bild:Härryda kommun

HÄRRYDA | Härryda kommun driver sedan tre år projektet Tillsammans för Agenda 2030 med syfte att involvera kommunens ungdomar i offentliga och privata verksamheters hållbarhetsarbete. Intresserade klasser matchas med bolag i kommunen som tillsammans beslutar om områden att jobba med. Det kommunala bolaget Landvetter Södra Utveckling AB är ny partner i samarbetet.


-Det är roligt att vi är i gång. Elever och lärare är taggade, för att det här är ett projekt som är på riktigt. Att Landvetter Södra Utveckling är med i år är extra roligt eftersom eleverna har en möjligt att påverka hur deras framtida bostäder och bostadsområden kan se ut och fungera, säger Karin Lagerström, verksamhetsutvecklare för utbildning, kultur och fritid på Härryda kommun.

Under samarbetet agerar klasserna konsulter åt lokala företag. Eleverna informerar företagen om FN:s globala mål för hållbar utveckling, Agenda 2030 och arbetar fram konkreta förslag på hur företaget kan utveckla arbetet för att bidra till målen. Arbetet startar i oktober med slutredovisning av skolornas arbete i november och i december ställs skolornas förslag ut i Landvetter kulturhus.

-Många ungdomar känner ångest över klimatet och andra människors situationer runt om i världen. Inom Tillsammans för Agenda 2030 kan eleverna påverka något verkligt, nära dem. Det kan skapa handlingskraft och bidra till en ljusare syn på framtiden, säger Katrin Forsgren, verksamhetsutvecklare för utbildning, kultur och fritid på Härryda kommun.

- Vi är stolta över att nu gå in som partner i Tillsammans för Agenda 2030. Ungdomars idéer och kunskaper är viktiga för oss, det är ju dem om till största delen kommer flytta till Landvetter Södra. Hur ser generationen som är födda in i hållbarhetstänk och digitalisering på stadsutveckling? Det ser vi fram emot att ta del av, säger Amanda von Matern, kommunikations- och marknadsansvarig Landvetter Södra Utveckling AB.

Skriv ut

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.