Leos fotoskola del 3: Format


Unga LP Mabäck 2022-01-23

<span>“Banana Split” i 1:1.</span>
Bild:Leo Bredin
“Banana Split” i 1:1.

<span>Lerums kyrka i 4:3.</span>
Bild:Leo Bredin
Lerums kyrka i 4:3.

<span>&Ouml;ckerö i 16:9.</span>
Bild:Leo Bredin
Öckerö i 16:9.

UNGA LP | Den här veckan tänkte jag prata lite om bildkvalitet och format. Om man vill ha bra kvalitet på sina bilder gäller det att inte använda mobilkamerans inbyggda zoomfunktion för mycket. Bilden blir pixligare eller suddigare, beroende på vad din mobil gör med bilden. Försök istället att komma närmare ditt motiv för då får du den bästa bildkvaliteten. Ibland har man inget alternativ och en inzoomad bild är ändå bättre än ingen bild alls.

Att byta bildformat, för att passa motivet, kan göra dina bilder mer estetisk tilltalande. Nästan alla mobilkameror låter dig byta format mellan några vanliga varianter som 4:3, 16:9 och 1:1. 4:3 ger formen av en tät rektangel, medan 1:1 är helt kvadratiskt, det vill säga lika bred som den är hög. 16:9 är det vanligaste formatet på TV nu för tiden och ger en bredare bild som lämpar sig bra för till exempel landskap, medan 4:3 och 1:1 passar bättre för mer intima bilder.

Titta på bilden på kyrkan som jag har tagit med formatet 4:3 inställt på kameran. Fördelen med att byta format är att det är enklare att komponera bilden direkt på plats. Om jag skulle tagit den i 16:9 skulle jag behövt klippa bort kanterna i efterhand.

Som vanligt, tänk på att ta många bilder och flytta gärna på dig så att du ser motivet från olika håll. Då ökar chansen att du lyckas ta den där riktigt fina bilden som du var ute efter.
Tack för att du tog dig tid att läsa.


Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.