Leos fotoskola del 2 - ledande linjer


Redaktionen 2022-01-04

<span>Utsikt över sjön Aspen</span>
Bild:Leo Bredin
Utsikt över sjön Aspen

UNGA LP | Om du läste mitt förra tips så pratade vi om bildkomposition och om att placera motivet på ett bra ställe. Den här veckan tänkte jag att vi skulle titta lite närmare på något som kallas för ledande linjer.


Ledande linjer hjälper dig att får fram en känsla av sammanhang. Den här typen av komposition ger bilden ett naturligt djup. Bilden är dessutom tagen i motljus, det är inte alltid man kan välja det, men det ger bilden kontrast och gör den mer intressant. Motljus är när ljuset från till exempel solen eller lampa kommer mot dig och din kamera. Motljus och skuggor ger bilden både djup och karaktär, till exempel blir ett ansikte som är belyst rakt framifrån väldigt platt och intetsägande, medan ett ansikte där ena halvan har en skugga gör att konturer och anletsdrag syns tydligare.

 I bilden ovan har jag ritat in lite streck för att belysa vad i bilden som ger den djup. Som ni ser har jag valt att placera gångvägen i mitten istället för vid ena eller andra sidan, men gångvägen är inte vårt egentliga motiv, det är träden och huset tillsammans med sjön i bakgrunden.

 Tack för att du tog dig tid att läsa, nästa tips kommer att handlaom bildkvalitet och format.


Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.