Leos fotoskola del 1: Tredjedelsregeln


Redaktionen 2021-12-26

Bild:Kameravaskan.se, tredjedelsregeln

UNGA LP | Här kommer du lära dig mer om fotografering med hjälp av Leo Bredin.


Något jag gillar med att fotografera är att man inte nödvändigtvis behöver ha världens bästa kamera eller vara ett proffs för att få fram en fin bild. Många tar upp sin mobil för att ta ett kort och sedan stoppar man sedan snabbt ner mobilen i fickan igen. Om det är så du brukar göra ska jag försöka ge dig några enkla tips som med lite träning kan göra dina bilder bättre och intressantare. Mitt första tips handlar om bildkomposition och tredjedelsregeln.
Med tredjedelsregeln menar man att man bryter upp bilden i nio delar och sätter motivet på eller mellan dessa regioner, vilket ofta leder till bättre kompositioner. Med andra ord kan det vara värt att sätta sitt motiv på kanten av bildrutan i stället för att det är i mitten, för att få en intressantare bild.
De nio rutorna hjälper oss att placera objektet på en bra plats. Tänk också på att objektet tittar in mot mitten och inte ut från bilden. Det som kan bli lite trixigt är om din mobil helst vill fokusera i mitten av bilden, då kan man ibland behöva hjälpa till genom att peka med fingret där måsen finns i bilden. Då väljer kameran att fokusera där.
Ett till litet tips är att ta många bilder. Det är sällan som den enda bild du tar blir helt perfekt. Ta flera och passa på att placera motivet på lite olika ställen. Då kommer du se att vissa bilder blir bättre än andra trots att det är samma motiv.

Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.