Nedsläpp och boksläpp för Frölunda hockey


Jonas Bengtsson 2024-09-19

Frölunda HC:s presschef Peter Kymmer är författare till nya boken ”Frölunda HC 80 år\
Bild:Tommy Holl
Frölunda HC:s presschef Peter Kymmer är författare till nya boken ”Frölunda HC 80 år".

“Jag har läst lite i boken. Det är jäkligt rolig läsning med allt som hänt i klubbens historia. Frölunda betyder jättemycket för mig, det är klubben man hejade på som liten och jag skulle gärna göra ett avtryck i historien och hjälpa klubben att vinna SM-guld”, säger forwarden Carl Klingberg, fostrad i Lerums BK.
Bild:Tommy Holl (arkivbild)
“Jag har läst lite i boken. Det är jäkligt rolig läsning med allt som hänt i klubbens historia. Frölunda betyder jättemycket för mig, det är klubben man hejade på som liten och jag skulle gärna göra ett avtryck i historien och hjälpa klubben att vinna SM-guld”, säger forwarden Carl Klingberg, fostrad i Lerums BK.

SPORT | På lördag drar SHL­-säsongen igång med klassiska mötet Frölunda mot Leksand i Scandinavium. Men förutom nedsläpp är det i dagarna även boksläpp för den jubilerande klubben vars historia berättas i nya “Frölunda HC 80 år – nio titlar, nytt klubbmärke och ett his­ toriskt damlag”.

– Det är viktigt att dokumentera en förenings historia, annars förs­vinner den, säger författaren Peter Kymmer.


 

1944 tog Västra Frölunda IF in hockeyn i föreningen. Och det är från den dagen och fram till i dag som historien berättas i "Frölunda HC 80 år", sedan 1984 är man dock en egen förening. Den nya boken finns redan att beställa hos internetbokhandlare och på Tukan förlags hemsida men den stora lanseringen sker på Bokmässan nästa vecka.

– Fredag 27 september klockan två är jag och tränaren Roger Rönnberg där på plats. Då är alla välkomna, säger bokens författare Peter Kymmer som är presschef för hockeyklubben sedan 2014.

Sedan tidigare finns det en bok av Szymon Szemberg vid namn "Västra Frölunda 50 år. Från Bittans pojkar till Boorks boys".

– Vi kände att de efterföljande 30 åren efter Szymons bok har varit väldigt intressanta. Så vi bestämde oss för att vi bör dokumentera de här åren av flera skäl. Dels för att lämna över något till eftervärlden, men vi hoppas även att framtida Frölundaorganisationer ska få mycket glädje av den här boken så att inte föreningens historia försvinner.

80-årsjubileet uppmärksammades med en jubileumsfest i maj och firandet fortsätter alltså nu i höst med boksläppet.

– Jag är journalist i grunden så att återgå till det långa skrivandet har varit väldigt lustfyllt måste jag säga. Sen tycker jag ju om research också. Att få rota i styrelseprotokoll, tidningsartiklar och intervjua människor för att skapa någon form av bild av vad som har hänt under olika årtal har varit väldigt kul.

Peter Kymmer lever numera i Göteborg men bodde i Partille från 9 till 55 års ålder. Under många år arbetade han på GP:s sportredaktion, men han har även skrivit boken "Mr orientering" om världsmästaren Jörgen Mårtensson samt varit medförfattare till böckerna "Gunnilse IS 50 år" och "VM i friidrott i Göteborg 1995". I nya boken om Frölunda HC har han medvetet valt att inte köra "sarg ut" i sin historieskildring som innehåller både goda såväl som tyngre perioder.

– Jag har utgått från vår historia som den är och har skrivit om både det roliga, men också om det tråkiga. Sedan har inte jag själv valt att sätta mig till doms över saker och ting, utan dokument och människor och det som finns bevarat får berätta vad som har hänt. Varför saker har hänt får läsaren själv tolka som den vill.

Någon kuriosa från boken som är kul att nämna?

– Personligen är jag väldigt förtjust i den delen som berättar om när Tomi Kallio kom till Frölunda. Vår nuvarande säljare som är dubbel SM-guldmedaljör och som då var spelare, Jonas Esbjörs, blev petad från femman med Jonas Johnson och Niklas Andersson. Jag ska inte avslöja mer, men jag kan säga så här att Jonas tog det inte sådär jättebra i stunden (skratt). Men han förstod med tiden att det var ett bra beslut av Conny Evensson.

Hur ser du fram emot årets säsong?

– Det är spännande att det är Roger Rönnbergs sista säsong som tränare, det blir ju tolv år i föreningen när han har slutfört det här. Jag ser positivt på hans sista säsong. Jag tror att det kommer bli väldigt spännande, och en sevärd säsong framför allt.

FAKTA

Peter Kymmers Frölunda HC dream team

Målvakt: Håkan Algotsson

Backar: Lars-Erik Esbjörs och Ronnie Sundin

Center: Joel Lundqvist

Forwards: Tomi Kallio och Ronald "Sura-Pelle" Pettersson

Kommentar från Peter: "En ganska schysst lina måste jag säga".


Tipsa en vn Skriv ut



Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.