Till:
Från:

Ännu en SM-finalförlust för Pixbo: "Känns jättetomt och skit"

Jonas Bengtsson 2023-04-22

Pixbos Ida Sundberg, Rikke Ingebrigtsli Hansen och Cajsa Elm deppar efter lördagens SM-finalförlust med 3–4 mot Team Thorengruppen.
Bild:Per Wiklund/Svensk Innebandy

Pixbos Moa Andersson utsågs inför finalen till säsongens bästa back i SSL.

Många Pixbofans på plats i Globen för att stödja sitt lag.

Klara Loneberg gjorde två assist när Pixbo förlorade SM-finalen mot Team Thorengruppen.

SPORT | 2016 vann Pixbo Wallenstams damer sitt första och hittills enda SM-guld. I Globen idag hade man chansen att ta hem det andra. Men dessvärre för Mölnlyckelaget blev det istället för tredje året i rad en uddamålsförlust mot Team Thorengruppen.

– Tråkigt att det blev det här utfallet igen, säger Pixboforwarden Klara Loneberg.

4–5 (2021), 4–5 (2022) och 3–4 (2023) är den nesliga SM-finalförlustraden för Pixbo som återigen fick se sig besegrade av antagonisten Team Thorengruppen. Den här gången inför 10 489 åskådare i Globen under lördagen – varav en stor och högljudd Pixboklack gjorde sitt bästa för att heja fram ”Rävarna” på planen.

De fick se ett taggat Team Thorengruppen dominera den första perioden och ett underläge för Pixbo med 0–1. I en målglad och svängig andraperiod kom Pixbo igång och vände på matchen efter två mål från Emma Stenberg och ett kryssdragskott av backen Caroline Adelöw. Men tvillingarna Vera och Ooni Kauppi såg till att det var 3—3 inför sista perioden som blev desto målsnålare.

För period tre innehöll bara ett mål: Av Thorengruppens "omöjliga" Oona Kauppi som höll sig framme när Pixbo inte fick undan bollen. Pixbo försökte sitt bästa och tog också ut sin storspelande målvakt Lara Heini sista tre minuterna men bollen ville inte in, trots flera hyfsade lägen.

Det var följaktligen deppigt i Pixbolägret i den mixade zonen efter matchen.

– Just nu känns det jättetomt och skit såklart. Det känns som att de har övertaget i första perioden, vi tar över i andra och i tredje står det och väger lite. Men de lyckas få in ett mål till, så det känns skit, säger Klara Loneberg (två assist) som tillsammans med Oona Kauppi (tre mål) utsågs till matchens lirare.

– Det har varit tajt i alla matcher vi mött ”Thoren” i en final, så vi hade inte förväntat oss något annat på förhand. Men sen är det tråkigt att det blev det här utfallet igen.

Vad tycker du saknades hos er?
– Jag tycker ändå att vi ska kunna göra mer än tre mål, så effektiviteten i anfallsspelet och att våga gå lite rakare på mål. Jag tycker vi är lite snälla mot deras målvakt, samtidigt gör ”Thoren” det bra och stänger ute oss men vi måste ta oss in där, säger Klara.

Tränaren Jonas Gustafsson sa att det kändes tufft efteråt och var inne på samma spår.
– Jag tycker att vi ger oss chansen att vinna idag, vi leder när halva matchen har gått och vi är där och vi steppar upp i andra perioden. Vi stänger ner dem ganska bra och de gör fyra mål. Vi hade behövt göra lite mer framåt, fyra mål är ändå bra defensivt, säger tränaren Jonas Gustafsson som nu lämnar Pixbo.

Vet du vad som händer för din del nästa säsong?
– Ja, det vet jag men jag kan inte ens tänka på det nu.

Även för lagkaptenen Ida Sundberg var det här sista matchen med gänget då hon blir proffs i Schweiz till nästa säsong. Hon hade såklart hoppats på en roligare avslutning och var märkbart rörd efteråt.

– Det är mycket känslor och det är väldigt tungt just nu. Jag unnar alla ett guld och ett bättre avslut än det blev idag, men nu räckte det inte riktigt hela vägen och det kommer sitta i ett tag, säger hon.

Hur ser du på matchen?
– Jag tycker att vi kommer in och är lite nervösa och skakiga, sen växer vi in i det och tycker vi blir bättre och bättre ju längre matchen går. De får in några psykologiska mål, bra prestationer av dem absolut men tungt för oss. Sen tycker jag ändå att vi ger oss chansen där när vi tar ut målvakten att kunna hänga dit den och vi skapar några bra lägen, men det räcker tyvärr inte hela vägen, säger Ida Sundberg som tillsammans med Eliska Krupnova är de enda spelarna i dagens Pixbo som var med och vann SM-guld 2016.

Hur föreställde du dig på förhand att avslutningen skulle bli?
– Jag har försökt stänga av alla känslor att det här troligtvis är min sista match i Pixbo och försökt se framför mig att jag skulle få lyfta bucklan tillsammans med alla andra som ett fint avslut. Som ett tack för de här tio åren jag har haft här, men det blev inte så och det är såklart tungt just nu.

Hur var det att tacka av fansen?
– De gjorde ett jättebra jobb hela matchen och det är klart vi ville visa vår tacksamhet till dem och det måste göras, de är en del av oss också.