Handbollspropaganda i Partille arena

Denny Bågenholm 2024-02-17

Segerglädje för Sävehof och nedslaget i Skövde när lagen kanske spelar säsongens bästa match.
Bild:Tommy Holl

SPORT | Sävehofdagen bjöd på mängder av kul aktiviteter, över 2800 på läktarna och en seriefinal som hade allt en handbollsmatch kan erbjuda. Det var svettigt inte bara på läktaren.

– Efter vår sista timeout och missat läge och sen deras timeout med åtta sekunder kvar var det 180 i puls, säger Michael Apelgren och skrattar.

Redan på eftermiddagen öppnades dörrarna både på Partille Arena och inne på John Scott´s där det bjöds på förmatch i bowling mellan svenska mästarna Sävehofs damer och X-Calibur, som några timmar senare skulle spela seriefinal mot Spader dam, som man dessutom vann med 11-9.

Inne i foajen serverades det pannkakor och korv med bröd. Massor av roliga tävlingar och många av klubbens partners var på plats. När det var dags att blåsa igång matchen var det exakt 2825 personer som slog sig ner på läktarna och nästan alla hoppades på en spännande match och seger för Sävehof. Matchen var het som en SM-final och innehöll det mesta.

Det är helt jämnt fram till minut fjorton då Sävehof genom William Andersson Moberg skaffar sig en tvåmålsledning fram till 7-5. På drygt en minut vänder Skövde till 7-8, och det är en tät match där hemmalagets William Andersson Moberg är bästa målskytt med sina sju mål och William Elovson i Skövde gör totalt tio mål varav sju i andra halvlek.

Första halvlek fortsätter vara jämn där lagen följer varandra åt, därför är det helt rättvist med oavgjort i paus, 14-14 efter att Felix Möller gjort sista målet med 45 sekunder kvar. Det sista som händer är att Daniel Ekman i Skövde får en tvåminuters utvisning när han skjuter efter avblåsning. I övrigt delas det bara ut tre utvisningar som alla drabbar IFK Skövde.

Det är ingen större lycka för målvakterna efter en halvlek där Sävehofs Simon Möller når upp till 4/18, 22 procent och Skövdes Anton Hagvall får 6/20, 30 procent.

Sebastian Spante får frågan i handollsligan.live hur matchen har känts efter första 30 minuterna:

– Tufft, högt tempo och det svänger mycket. Små detaljer som skiljer oss åt just nu.
Han lovade även att fortsätta kämpa, stå bättre bakåt och orka kontra innan han fick lämna över hörlurarna och publiken fick njuta av en kopp kaffe i pausen.

Det fortsätter att vara helt jämnt i början av andra halvlek och det är först efter 42 minuter som Skövde kan skaffa sig en ledning med två bollar, 19-21 och Michael Apelgren lämnar in timeoutkortet. Då har både Gustaf Wedberg fått lämna över till Malte Celander på högerkanten och Oscar Sävinger har kommit in istället för Simon Möller i mål.

Direkt efter timeouten sätter Oli Mittun två snabba mål och det innebär att han gör sitt 200:e mål i Handbollsligan. William Andersson Moberg gör 22-21 och nu börjar Sävehof öka tempot ytterligare. Gustaf Wedberg kommer tillbaka in på plan och tackar för förtroendet, två snabba mål även där och ställningen är 26-23 till Sävehof med knappt åtta minuter kvar.

Skövde kämpade sig ikapp åter en gång och med två minuter kvar gjorde William Elovson 29 lika och det blev en ruskigt spännande avslutning. En minut kvar och matchens bästa spelare William Andersson Moberg gör en fin inbrytning på vänsterkanten och sätter 30-29. Simon Möller är tillbaka i målet och gör en jätteräddning på ett kantavslut. Sävehof tar sin sista timeout med 15 sekunder kvar. Wedberg får chansen men Anton Hagvall räddar, Skövde tar sin sista timeout. Passningen från Skövdes målvakt bryts av hemmalagets försvar men bollen går ändå vidare till Jesper Jensen som skjuter över. Matchen är slut, Sävehof vinner och är nu sex poäng före IFK Skövde med en match mindre spelad.

– En väldigt rolig match att spela idag. Skövde är ett otroligt bra lag och då är det extra skönt att vinna, säger Felix Möller efter matchen.

Redan på tisdag är det ny match för herrarna när man möter danska Skjern i European League och redan imorgon möter damerna ungerska Debrecen i Champions League klockan 16.00