Viktig seger för Baltichov

Denny Bågenholm 2024-02-12

Baltichov försvarade sig föredömligt i andra halvlek, vände på matchen och tog två nya poäng.
Bild:Arkivbild Tommy Holl

SPORT | I helgen spelade Baltichovs damer en fyrapoängsmatch på bortaplan mot RP Linköping. En seger som skapade en liten lucka ner till bottenlagen. Trots segern är det ändå vinst i varje match framöver som krävs för att säkra en division 1-plats nästa säsong.

Linköping låg sist i tabellen före matchen och laget kämpade med allt man hade för att knipa två viktiga poäng mot Baltichov. Det började också bra för hemmalaget där Fanny Holmkvist satte 4-2 efter dryga sex minuter. Lisa Tyre gör tre raka mål för Baltichov och Olivia Vilhelmsson sätter även en straff och det står 6-6 efter en kvart när hemmalaget tar timeout. 3-1 ger underläge 7-9 och nu är det Baltichovs tur att lägga in det gröna kortet. Ytterligare 3-1 för Linköping som nu skaffar sig en fyramålsledning fram till 12-8 efter 22 minuter. När det är dags för paus är avståndet två bollars underläge för Baltichov, 13-15.

Andra halvlek börjar med ett målfyrverkeri av Baltichov, man går från 13-15, till ledning 18-15 efter sex minuter då även Linköping hunnit bränna en straff. Vid ställningen 23-20 tar hemmalaget en timeout efter 47 minuter. Linköping missar ytterligare en straff och Ottilia Söderfjord sätter 24-20 med tio minuter kvar. Linköping reducerar till 21-24 och får strax därefter en utvisning. Minuten senare får även Lisa Tyre sin tredje utvisning och ett rött kort. Sista målet gjorde Elina Hallberg fram till 25-21 med tre och en halv minut kvar som också blev slutresultatet.

– I början av matchen, där vi inte känns riktigt påkopplade, hamnar vi i ett underläge. Även om vi vid något tillfälle lyckas reducera ligger vi under med två när paussignalen ljuder. I andra halvlek kommer vi ut med en helt annan inställning. Med fem raka mål går vi ikapp och förbi till en ledning som vi lyckas hålla ända till slutsignalen. Känslan är att vi nu har lättare att göra mål. Detta stämmer väl i de första tio minuterna, men totalt gör vi tolv i andra halvlek jämfört med 13 i första… Den stora skillnaden är väl istället att vi tajtar till försvars- och målvaktsspelet och bara släpper in sex mål i den andra halvan, säger Ingvar Andersson på Baltichovs hemsida.

Nu är det sex lag inom två poäng som slåss för att undvika nedflyttningsplatsen som IFK Kristianstad innehar för tillfället. Baltichov är på plats åtta och kan på egen hand klara sig kvar i serien. Det återstår fem matcher för säsongen där nästa match är mot serietvåan Karlskrona på söndag klockan 14.00 i Förbohallen.

Även herrlaget mötte RP Linköping och fick sig en rejäl överkörning för andra matchen i rad, nu blev det förlust med 21-38 och laget har inte vunnit sedan november förra året. Nu ligger Baltichov sist i division ett med åtta poäng och en otrevlig målskillnad på minus 76 mål. Hissen är på väg rakt ner i tvåan om inte Henrik Åhnbrink har mer än en kanin att ta fram ur hatten på de fem matcherna som återstår. Närmast är serieledarna IK Lågan som man möter på lördag klockan 16.00 i Förbohallen.

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.