Stora skillnader i vaccinationsgrad i Lerum

 

Redaktionen Mabäck 2021-09-23
LERUM | Det finns betydande skillnader i hur många som vaccinerat sig i Lerums kommun.
– Är vaccinationsgraden jämnt fördelad blir det svårare för smittan att spridas, säger Tom Britton, professor i matematisk statistik vid Stockholms universitet.


Massvaccinationsfasen går mot sitt slut och för regionerna gäller det att nå ut till de ännu ovaccinerade. Därför har Folkhälsomyndigheten tagit fram siffror på en ny, mer detaljerad geografisk nivå. Med hjälp av dem ska regionerna kunna rikta sina insatser för att höja täckningen, vilket regeringen också avsatte 40 miljoner kronor till förra veckan.

Folkhälsomyndighetens nya data delar in Lerums kommun i 24 områden. Högst andel vaccinerade finns i delar av Hulan-Södra Lerum och Aspenäs, där 92 procent av den vuxna befolkningen hade fått minst en dos i slutet av augusti. Det kan jämföras med delar av Sjövik där 73 procent tagit en dos. Här är det med andra ord hela tre av tio som går ovaccinerade.

Jämfört med resten av landet tillhör de minst vaccinerade områdena i Lerums kommun ändå inte de med allra lägst vaccionationsgrad. Det finns områden i landet där över hälften av den vuxna befolkningen är helt ovaccinerad.

 Detta rapporterar Newsworthy.se


Skriv ut

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.