En mardröm för de boende i Björröd Landvetter


Dan Medin (MED) 2022-09-01

När profiten går före idyllen. När ägaren Birgitta Wallenstam kallade till samråd första gången om planerna på att bebygga sin jordbruksmark, så förklarade hon att seriöst lyssna på de boende i området. Det blev inget av med det.

Planförslaget nu kallat Alberts Ängar presenterades av arkitektbyrån Semrén & Månsson och skulle innehålla 120 småhus i olika former och max 2 våningar. Många klagade på planen och att det blev för tätbebyggt och alldeles för små tomter. I befintliga Björröd är tomtstorleken mellan 1500 till 3500 kvadratmeter. Många ville värna miljön och den biologiska mångfalden med odlingsjord och våtmarker för många olika arter, bland annat fridlysta grodor. Andra var bekymrade över husens placering som skulle komma väldigt nära befintliga hus. Men tror ni Wallenstams arkitektbyrå lyssnade på de boende och gjorde förändringar till det bättre? Nej det blev sämre, mycket sämre.

Trots att de boende i Björröd var förtvivlade och 95% av alla fastigheter överklagat planen så lyssnade inte Semrén & Månsson. Planen ändrades först till ytterligare förtätning nu med 80 bostadsrättslägenheter i 2 våningar. En stor gemensam parkeringsplats ritades in som förfulade.
Efter ett tag så kom en ny plan som förtätade området med ytterligare 100 lägenheter både som bostadsrätter och hyreslägenheter och i 4 våningar.
Aliansen smög med detaljplanebeslutet till någon dag före midsommarafton 2020. Ingen fick möjlighet att påverka sittande politiker i kommunfullmäktige inför beslut. I webbsändningen kan man tydligt se att Kommunpartiet la ned den avgörande rösten med bistånd från någon från alliansen.Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.